Rugpijn door te lang zitten.


Wanneer je voor je werk veel achter de computer zit, heb je meer kans op blessures, zoals rug- of nekpijn. Ik hoor in mijn praktijk vaak dat ondanks de genomen ergonomische maatregelen, de cliënt toch pijn blijft houden. Maar hoe kan dit?

Iedereen weet dat rechtop achter de computer zitten beter is, maar probeer dat maar eens vol te houden. Daarbij gebruik je één arm continu om met de muis te kunnen werken of te schrijven, wat er voor zorgt dat je ook nog schuin of gedraaid voor de computer zit. Maar ook niet te lang zitten is belangrijk. Afwisseling is het toverwoord, maar lastig in de praktijk te brengen.


Laat ik eerst heel kort uitleggen wat fascia is. 

Fascia is bindweefsel dat om al je weefsels zit en deze ook met elkaar verbindt. Het zit vlak onder je oppervlakkige huidlaag, rondom spieren, gewrichten en botten, en om je organen. Het zit overal in je lichaam en maakt beweging mogelijk. En geeft ook de nodige bescherming aan bijvoorbeeld je organen, zodat ze op hun plek blijven zitten.

Hier zie je het fascia op een stukje rundvlees. Het witte vlies zit om het spierweefsel.

Hier zie je de fascia, het witte vlies om het spierweefsel, van een stukje rundvlees.

Vroeger dacht men dat het lichaam bij elkaar wordt gehouden door spieren en botten, maar het is juist de fascia die dit doet. In de anatomielessen werd het fascia altijd verwijderd en weggegooid. De laatste jaren zijn wetenschappers erachter gekomen wat fascia eigenlijk is, en noemen dit de nieuwe anatomie. Fascia is ook veel sterker dan spieren en botten, en zorgt voor transport van signalen door je hele lichaam. De snelheid van het doorgeven van signalen gaat via fascia 15 x sneller dan via een zenuw!

Maar om goed zijn werk te kunnen doen, is het noodzakelijk dat de fascia flexibel is en goed kan meebewegen met onder andere de spieren. Maar daar ontstaat door het lange en verkeerde stilzitten juist een blokkade in het weefsel. De fascia wordt stram en stijf, waardoor de doorbloeding slechter wordt en de functionaliteit achteruit gaat.

Rugpijn en lang stilzitten.

Wanneer je voor langere tijd in dezelfde zithouding blijft, kunnen de hamstrings verkorten die dan weer trekken aan het bekken. En doordat je iets voorover en gebogen zit, verkorten ook de buikspieren, de borstspieren en nekspieren wat pijn veroorzaakt aan de achterkant van je lichaam. Door het verkorte bindweefsel aan de voorkant van je lichaam, wordt het weefsel aan de achterkant, je rug, op rek gezet. Dit levert dan vaak pijn op. Vaak wordt er dan gewerkt op de pijnlijke spieren, wat even verlichting geeft, maar de pijn snel laat terugkeren. 

Door de lange stilstand wordt de fascia compacter en minder flexibel. Je kan de spieren wel behandelen, maar de fascia rondom de spieren brengt deze weer snel terug in de verkorte houding. Dit levert opnieuw de pijn.

Als fasciatherapeut behandel ik ook het fascia mee. Hierdoor wordt dit weefsel op een zachte manier weer soepel en zijn de bewegingen niet meer beperkt. Dit zorgt er ook voor dat er minder risico’s op blessures ontstaat. 

Kom je bij mij in de praktijk, dan kijk ik altijd naar de houding van je hele lichaam. Ik vraag naar je dagelijkse handelingen, je leefstijl en hoe je in je vel zit. Dit zijn allemaal belangrijke dingen om niet alleen de symptomen, maar ook de bron van de klacht aan te pakken. 

Of je nu een zware fysieke baan hebt, of dat je mentaal sterk belast wordt, heeft allemaal effect op de fascia in je lichaam. Dit is de reden dat een lange tijd zitten, ondanks de sportieve avonduren, veel lichamelijke klachten veroorzaken. 

Beweging is belangrijk, maar als er al een blokkade zit in je fascia, blijft de beperking altijd bestaan. En heeft oefeningen doen niet echt veel nut. Ook kan dit weer op andere plaatsen in het lichaam klachten geven.



Volgende
Volgende

Wat is fascia.